Walter Rosbenders in kader van de jaarlijkse kadernota
In de Raadsvergadering van juli is de kadernota behandeld. De kadernota is een van de belangrijkste beleidsstukken die jaarlijks in de raad wordt behandeld. Het college van burgemeester en wethouders vraagt dan aan de gemeenteraad om in te stemmen met de beleidsvoornemens, ontwikkelingen en daaruit voortvloeiende financiële gevolgen voor het komend jaar.
Onze fractievoorzitter Walter Rosbenders voerde namens de fractie van GBLV het woord tijdens deze raadsvergadering en wees er onder andere op dat ook in de politiek in sommige gevallen “out of the box” moet worden gedacht. Dat “ out of the box” denken en het creëren van innovatieve oplossingen is zeker van belang voor beleidsterreinen waar het spreekwoordelijk vijf voor twaalf is: Mobiliteit en duurzaamheid. De afgelopen periode hebben we in onze gemeente te maken gehad met de afsluiting van de N14. Wat dit project, maar ook het groot onderhoud aan de A12, ons geleerd heeft is dat mobiliteit niet alleen bestaat uit autoverkeer. Het gaat er om hoe we onze vaste denkpatronen kunnen doorbreken en wat we als maatschappij accepteren. Het is dus ook een sociologisch en psychologisch vraagstuk om een denkomslag te maken. Het grappige is, in 2020 bij de uitbraak van Covid lukt het de hele wereld om de omslag naar thuiswerken binnen 1 week te maken. Waarom nu niet, of laat het 2 keer zo lang duren? Maak gebruik van de mogelijkheden en koppel kansen aan elkaar.
Verder wees Walter erop dat GBLV-raadslid GBLV Hans Peter Klazenga recentelijk het idee van de kabelbaan naar de The Mall heeft geïntroduceerd. The Mall heeft als winkelcentrum duidelijk 2 functies: één voor de boodschappen van de inwoners uit onze gemeente en één als leisure functie voor de regionale, nationale en internationale bezoeker. Deze functies maken het ook mogelijk om dus anders naar het probleem van de mobiliteit en de leefomgeving rond The Mall te kijken. Dit vraagt durf en innovatieve denkkracht. De gemeente kan dat niet alleen, daar hebben we ook de kennis en het draagvlak nodig van onze inwoners en ondernemers, maar ook van startups die innovatief denken en daarbij de nieuwste technieken zoals AI in te inzetten over verschillende beleidsterreinen heen. Deze wijze van een probleem benaderen is nieuw voor onze gemeente.
Omdat ook de gemeentelijke organisatie kampt met personeelstekort, vroeg onze fractievoorzitter in het kader van “out of the box” denken om zo snel mogelijk met een notitie te komen hoe AI (kunstmatige intelligentie) ingezet kan worden om de krapte in de bezetting van de formatie te versoepelen en de inwoner beter te informeren wat er speelt in de directe leefomgeving.