Grote zorgen over stijgende lasten inwoners

oktober 25, 20210

Leidschendam Voorburg 24 oktober 2021 – De lokale politieke partij GBLV/Gemeentebelangen maakt zich grote zorgen over stijgende lasten voor de inwoners van Leidschendam-Voorburg. Door een enorme stijging van de energieprijzen is de verwachting dat een gemiddeld gezin in 2022 honderden euro’s extra moet betalen voor gas & licht. Nu het college van B&W ook de rioolheffing in de komende jaren fors wil gaan verhogen, luidt de partij de noodklok. Volgens GBLV-gemeenteraadslid Maurice Hartsinck zijn er nu al veel gezinnen die zo veel aan energie betalen dat ze onder de armoedegrens dreigen te komen. 

De prijzen van olie en gas zijn de afgelopen maanden sterk gestegen waardoor de energierekeningen van mensen, en ook bedrijven, fors oplopen. GBLV-raadslid Hartsinck: “Veel inwoners wonen in een slecht of matig geïsoleerd huis, zonder daar iets aan te kunnen doen. Dat kan zijn omdat mensen huren en voor verduurzaming afhankelijk zijn van hun verhuurder.”Volgens Hartsinck moet het college van B&W kijken hoe ze, naast de landelijke maatregelen, de inwoners van Leidschendam-Voorburg kan helpen. Het raadslid heeft aan het college vragen gesteld of het al in gesprek is met woningcorporaties over het versneld isoleren van woningen, zodat de stookkosten omlaag kunnen. 

Hartsinck: “Juist de groep met een laag inkomen is relatief veel geld kwijt aan de gas- en energierekening. Het gaat om de gezinnen, vaak met kinderen, die elke maand steeds net tekort komen. Nu is het de energieprijs, maar de volgende keer zijn het stijgende zorgkosten.’ Hartsinck spreekt daarom zijn grote zorgen uit over het voornemen van het college om de rioolheffing omhoog te laten schieten. De rioolheffing van nu 180 euro per woning gaat op 1 januari naar 194,40 euro om vervolgens te stijgen naar 272,41 euro in 2027. In de periode zal de heffing zelfs meer dan verdubbelen naar 378,02 euro. Hartsinck: ‘Dat is een verhoging van meer dan 100%! En dat terwijl ruim vier op de tien Nederlanders moeite hebben om rond te komen.”

GBLV stelt dat de gemeente juist nu moet ingrijpen om de lasten van de inwoners verlagen en zo te voorkomen dat gezinnen ernstig in de problemen raken. In plaats daarvan kiest het college voor een lastenverhoging. De fractie zal in de gemeenteraad aandacht vragen voor de problemen en zal het college bevragen over het voornemen om de lasten voor inwoners verder te verhogen.

Sanja Duijvestijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *