Geslaagde uitreiking Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg

– Het Veur Theater wint Publieksprijs –

Leidschendam-Voorburg, 1 maart 2018 – Gisteravond was de Franse Kerk in het Huygenskwartier Voorburg het toneel voor  de feestelijke uitreiking van de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg. De lokale partij GBLV/Gemeentebelangen had het initiatief genomen om na acht jaar afwezigheid weer een cultuurprijs in Leidschendam-Voorburg uit te reiken. De Aanmoedigingsprijs werd gewonnen door Esseline van de Sande van De Stadscoalitie, de Juryprijs door Ab Smit van het Cultureel Zomerfestival en de Publieksprijs ging naar Het Veur Theater. Juryvoorzitter Tilly Zwartepoorte sprak de wens uit dat de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg weer een permanente prijs wordt. Zij bedankte GBLV/Gemeentebelangen voor de organisatie van de avond.

Aanmoedigingsprijs

De eerste prijs die tijdens de avond werd uitgereikt, was de Aanmoedigingsprijs. Juryvoorzitter Tilly Zwartepoorte riep daarvoor drie genomineerden naar voren die door de jury uit de veertien genomineerden waren geselecteerd: Esseline van de Sande van De Stadscoalitie, Roan Pronk, het jonge zang-, dans- en musicaltalent uit de gemeente, en Stephan Evenblij (de Voorburgse acteur, schilder, film- en theatermaker). Als winnaar kwam vervolgens Esseline van de Sande van De Stadscoalitie uit de bus. De jury roemde haar initiatieven om met cultuuruitingen zoals muziek, poëzie en dans een brug te slaan tussen oude en nieuwe inwoners in de gemeente. Esseline van de Sande en De Stadscoalitie zijn onder andere bekend van de Pop-up Bazaar die vorig jaar in het Huygenskwartier werd georganiseerd.

 

Juryprijs

Voor de juryprijs waren drie genomineerden: Ab Smit van het Cultureel Zomerfestival, Angelique Schipper van de Talentenloods en Lisette Krul van de Kunstuitleen. De jury was unaniem in de toekenning van de Juryprijs aan Ab Smit van het Cultureel Zomerfestival. Zijn inzet om al sinds vele jaren de culturele uitmarkt van Leidschendam-Voorburg te organiseren in winkelcentrum De Julianabaan en zo cultuur in al haar facetten een podium biedt, verdiende terecht de waardering van de jury met de Juryprijs.

Publieksprijs

In totaal is er 1.865 gestemd op de publieksprijs. Het Veur Theater was de winnaar met 477 uitgebrachte stemmen. Oscar van Schijndel nam de prijs namens Het Veur Theater vol trots in ontvangst. Stephan Evenblij werd tweede met 346 stemmen en Roan Pronk derde met 319 stemmen.

Muzikale optredens

In het programma was volop ruimte voor muziek. De avond begon met orgelmuziek van Bach. Hiermee werd een link gelegd naar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart; de geboortedag van Bach.

Na de uitreiking van de Aanmoedingsprijs trad Roan Pronk op. Hij bracht begeleid op piano ”One Million Reasons” van Lady Gaga ten gehore.

Het muzikale intermezzo na de uitreiking van de Juryprijs was een verrassend muzikaal hoogtepunt van de avond. Stephan Evenblij vertolkte samen met Polle Eduard ”The Eyes of Jenny” van de vorig  jaar overleden Voorburger Hans Vermeulen. Evenblij riep op om de Aanmoedigingsprijs als eerbetoon naar Hans Vermeulen te vernoemen.

Na een fantastische uitvoering van Polle Eduards “Ik wil jou”, waarbij Stephan en Polle het publiek volledig meekregen, kondigde Evenblij zijn video over cultuur aan. Een letterlijke blik op een kleine twintig mensen in alle soorten en maten die houden van cultuur. De Eastend 16 Big Band sloot de avond muzikaal spetterend af.

Cultuurplatform

Frank Rozenberg, die namens GBLV het programma presenteerde bedankte iedereen die op welke manier dan ook aan de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg had bijgedragen: ”Het zou mooi zijn als dit initiatief een vervolg krijgt. Dat zou kunnen door een Cultuurplatform in de gemeente op te richten, zodat de stem van iedereen die in de gemeente met cultuur bezig is veel krachtiger kan worden gehoord dan nu het geval is. De cultuursector verdient het om serieus te worden genomen. GBLV/Gemeentebelangen wil de oprichting van een dergelijk platform graag ondersteunen.”

 

De cultuurvideo van Stephan Evenblij is te vinden op de GBLV-Facebookpagina: @gemeentebelangenlv