GBLV enthousiast over VivaLib

Donderdag 10 maart werd onder grote belangstelling de eerste VivaLib woning in Nederland feestelijk geopend. De woning is gesitueerd in het Huygenskwartier en is een particulier initiatief. Het heeft als doel om ouderen op een veilige en prettige manier zelfstandig te kunnen laten wonen door technische innovaties (domotica). Vanuit zowel Rotterdam als Zoetermeer waren geïnteresseerden aanwezig om dit project te aanschouwen en met elkaar van gedachten te wisselen. GBLV/Gemeentebelangen heeft geruime tijd geleden al aangegeven dit project verder te willen ontwikkelen binnen de gemeentegrenzen.

Ook gemeente enthousiast

VivaLib is afkomstig uit Frankrijk en is er op gericht ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen in hun eigen omgeving. “Techniek wordt ingezet om ouderen te ondersteunen. De apotheek kan bijvoorbeeld een bericht krijgen als medicijnen op zijn. Met deze en andere innovatieve oplossingen creëer je een veilige en comfortabelere leefomgeving voor de bewoners”, aldus Hans Peter Klazenga, een warm pleitbezorger van dit concept. “Er zit ook een economische component aan: het leidt tot een aanzienlijke vermindering van de kosten in de zorg, blijkt uit de ervaringen in Frankrijk.” Klazenga is tevens enthousiast over het feit dat de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft aangegeven dit concept mee te nemen in gesprekken met ontwikkelaars en met name ook richting woningcoöperaties.

De feiten vragen om een toepassing als VivaLib: in het jaar 2040 is 26% van alle Nederlanders 65 jaar of ouder en 80% van de ouderen wil zelfstandig blijven wonen. Leidschendam-Voorburg is wat dat betreft niet anders. VivaLib voorziet dus in een behoefte, aldus Klazenga.
Plaatje domotica