GBLV blijft hoopvol over Oranjekwartier

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft weinig machtsmiddelen om de sloop van 96 arbeiderswoningen in het Voorburgse Oranjekwartier tegen te houden. Dat zegt GBLV-raadslid Sanja Duijvestijn naar aanleiding van de antwoorden van wethouder Floor Kist op vragen die zij aan het college heeft gesteld. Toch geeft ze de moed nog niet op.

Standpunt college
Het college van B&W is volgens Kist op dit moment in overleg met WoonInvest over de sloopplannen. De wooncorporatie wil de bijna honderd huurwoningen in de Emmastraat, Prins Hendrikstraat en Oranje Nassaustraat tegen de vlakte gooien en er nieuwe huurwoningen voor in de plaats bouwen. De meeste bewoners zijn daar mordicus op tegen: zij vrezen dat de huur van de nieuwe woningen fiks duurder zal uitvallen.

WoonInvest is echter van mening dat de woningen ‘op’ zijn. De huizen stammen uit de jaren dertig van de vorige eeuw en kampen volgens de corporatie onder andere met ernstige vochtproblemen. Het renoveren van de woningen, zoals de bewoners willen, zou een te kostbare investering zijn.

Volgens B&W is sloop volgens het bestemmingsplan echter niet zonder meer mogelijk, aldus Kist. Ook wil het college dat de gevels van de panden behouden blijven vanuit cultuurhistorisch oogpunt.

Weg van de overreding
Duijvestijn is echter niet heel optimistisch dat de gemeente de sloop hiermee kan tegenhouden “Om heel eerlijk te zijn kan de gemeente er weinig tegen beginnen.” Volgens haar heeft WoonInvest als eigenaar van de panden vrijwel alle troeven in handen. “Er liggen gewoon formele prestatieafspraken met de diverse wooncorporaties. Zolang WoonInvest zich daaraan houdt, kan ze min of meer haar gang gaan.”

Het raadslid ziet daarom meer heil in de weg van de overreding. Daarvoor wil ze eerst Floor Kist enthousiasmeren voor een mogelijk alternatief. Ze hoopt dat hij WoonInvest in zijn rol als wethouder vervolgens kan overhalen dat renovatie wel degelijk een rendabele optie is.

Het GBLV-raadslid neemt de wethouder graag op korte termijn mee naar een project in Spoorwijk. Daar heeft men een complex met 112 arbeiderswoningen uit de jaren dertig een nieuwe levensduur weten te geven. “Ik was juist bezig met het organiseren van een excursie met het adviesteam van bewoners uit het Oranjekwartier en het Cuypersgenootschap, toen corona er tussen kwam.” Het raadslid baalt dan ook behoorlijk. “Nu mag je nog slechts met vier mensen de buitenruimte in. Dat werkt natuurlijk niet.”

Financieel haalbaar
Toch blijft het raadslid hoop houden dat renovatie een haalbare kaart is: “Volgens WoonInvest zou het €277.000 euro per woning gaan kosten om alle klachten op te lossen. Maar lang niet alle woningen verkeren in dezelfde staat. Bovendien kun je bulkkorting bedingen als je in één keer zo veel woningen laat renoveren.”

Het argument van WoonInvest dat de woningen niet meer te redden zijn, accepteert Duijvestijn dus niet. “Laten we wel zijn: aan de overkant van de straat staan dezelfde huizen, maar dat zijn koopwoningen. Die worden ook niet gesloopt. Zo slecht zijn ze dus niet.”

NB Artikel Midvliet. Foto van februari 2018.