Interview Ere-lid Jean Thierry

door Sanja Duijvestijn

Erelid Jean Thierry is dit jaar 88 geworden. Reden voor GBLV om Jean eens voor het voetlicht te halen. Wie op de GBLV site in de geschiedenis duikt, ziet Jeans naam vermeld staan bij een foto van de ondertekening van het coalitieakkoord in 1994. Hij was toen fractievoorzitter van de Onafhankelijken Voorburg die, in 2002 als gevolg van de fusie van Leidschendam met Voorburg, opging in GBLV.

Velen van u zullen Jean kennen als oud secretaris en enthousiast lid van het OBT team. Jean ademt GBLV! Vandaag een kijkje in het leven van Jean en zijn persoonlijke geschiedenis. Want wie van u wist bijvoorbeeld dat Jean 6 jaar bij de Marine in dienst was en op de HM Karel Doorman 5 jaar de wereld rond voer als schrijver 1e klasse aan de radar, nog voordat hij bij de politie en later de CID (Criminele Inlichtingen Dienst) ging werken of dat hij al 15 jaar havenmeester is? Dat hij in 1951 zijn Hennie ontmoette en eerst 4 jaar verkering had voordat ze trouwden en dat Jean op zijn verjaardag tevens zijn 64-jarige trouwjubileum vierde?

Een etentje zat er niet in vanwege de coronacrisis, vandaar dat de fractie Jean op zijn verjaardag/trouwdag met taart en bloemen verraste. Jean, die van plan is in levensjaren zijn moeder (92) en vader (90) te overtreffen, laat weten dat hij niet angstig is voor het virus maar wél voorzichtig. Zijn zoon bracht tot voor kort wekelijks boodschappen, die keurig met de boodschappenbon voor de deur werden gezet. Alles en iedereen, ook uw reporter, bleef op afstand.

Door de coronacrisis hebben Hennie en hij wel last van wat Jean ‘bijvangst’ noemt. Normaal gesproken bezoeken de echtelieden wekelijks de fysiotherapeut en regelmatig de pedicure. De fysiobehandelingen lagen ruim 3 maanden stil. “Wanneer je door de fysio niet losgemaakt wordt, raakt je lichaam o.a. door artrose op slot en kan je letterlijk niet ver meer lopen. Op enig moment vroeg ik mij af of dat nog wel goed zou komen”, zegt hij, “maar gelukkig zijn de behandelingen inmiddels weer opgestart”.

We babbelen honderduit: over dat Jean ooit stemde op de VVD, voor mij best een nieuwtje, ik wist niet beter dan dat Jean net als ik een ‘rode rakker’ is. Na zijn uitleg snap ik het: de VVD kwam op voor ambtenaren en politiesalarissen, de ommekeer naar sociaal kwam voor Jean door het sluiten van de bejaardenhuizen en de uitverkoop van het elektriciteitsbedrijf, het OV en de ziekenhuizen.

Over zijn kinderen, dat zijn zoon in zijn voetsporen getreden is bij de nationale politie, niet als ‘Baantjer’ maar als ICT specialist. Dat hij zich best zorgen maakte over zijn dochter toen zij zich niet zo lekker voelde, haar man werkt namelijk bij de Hema in Rotterdam en voor zijn werk komt hij dagelijks met veel mensen in aanraking.

Over zijn vader die adjudant bij de landmacht was, over zijn 6 jaar oudere broer die na de oorlog in Nederlands Indië in vaders voetsporen trad als beroepsmilitair. Dat diezelfde broer sergeant majoor en piloot was bij de koninklijke luchtmacht en in een straaljager vloog, dat het noodlot toesloeg toen hij op 27-jarige als instructeur met het lestoestel in Woensdrecht verongelukte. Over zijn 2 zussen, die emigreerden naar Australië en Canada en dat hij als nakomertje nu alleen over is.

Over de branden in Leidschendam Noord: Jean pleit voor het oude ‘rechercheer’ werk en een burgemeester, die het gesprek aangaat. “Kan zijn dat men er mee bezig is”, geeft hij aan, “maar meldt het! De burger moet weten haar hij/zij aan toe is!” En natuurlijk spreken we over politiek: de Voorburgse tijd met de Onafhankelijke en Piet Jansen en de GBLV tijd, samen met Nico Hooijmans het gesprek met de burger aangaan: zo werd het OBT geboren. Jean vindt dat nog altijd leuk om te doen!

Jean Thierry: een begrip voor velen, zo bleek ook uit de enthousiaste reacties op de foto’s op Facebook van de taart en bloemen overhandiging. Jean Thierry: een man met het hart op de juiste plaats!

Eerder verscheen een artikel over Jean in Het Krantje:

https://www.hetkrantje-online.nl/nieuws/actueel/82210/jean-thierry-

Sanja Duijvestijn