College weigert groene motie uit te voeren

PERSBERICHT

Leidschendam Voorburg 1 juli 2019 – Vorig jaar heeft de gemeenteraad een motie aangenomen van GBLV, CDA, D66 en GroenLinks om na te gaan waar in de gemeente te weinig groen is, concreet extra groen toe te voegen en inwoners voortaan écht te betrekken bij het groen in hun omgeving. Naar nu blijkt weigert het college om deze motie uit te voeren. GBLV/Gemeentebelangen-raadslid Maurice Hartsinck vindt het optreden van het college onbegrijpelijk en spreekt zelfs van minachting van de gemeenteraad.

GBLV/Gemeentebelangen trok vorig jaar aan de bel nadat inwoners hun zorgen hadden geuit over bomenkap en het verdwijnen van groen in hun omgeving. Ook de communicatie over groen en bomenkap is inwoners al langer een doorn in het oog. Met de motie van 13 november 2018 werd het college opgeroepen om concreet het tij te keren. GBLV-raadslid Hartsinck: ”Dat was goed nieuws! Na afloop van de vergadering zei wethouder Stemerdink dat ze deze motie natuurlijk nooit ging uitvoeren. Als nieuw raadslid dacht ik dat ze een grapje maakte en dat ze respect zou hebben voor een besluit van de gemeenteraad. Maar het bleef vervolgens wel erg stil”.

Hartsinck vroeg in de laatste raadsvergadering aan de wethouder naar de stand van zaken. Een paar dagen later kwam het antwoord: het college voert de motie niet uit. De verklaring hiervoor is dat wethouder Stemerdink in november de gemeenteraad had ontraden om de motie aan te nemen.

Hartsinck: ”Ik ben echt verbijsterd. De wethouder had in november in de gemeenteraad direct moeten zeggen dat ze de motie niet gaat uitvoeren. Een motie ontraden is immers echt wat anders dan een motie niet willen uitvoeren. Een meerderheidsbesluit van de gemeenteraad legt Stemerdink dus zonder blikken of blozen naast zich neer. Ik vind dat niet alleen minachting van de gemeenteraad, maar ook van alle inwoners in onze gemeente die zorgen hebben over het groen en de bomenkap in hun wijk