Kerstwens

De redactie van Vlietnieuws heeft aan de fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad de mogelijkheid geboden om een kerstwens te schrijven. Zonder daarbij beperkingen op te leggen. Ik heb nagedacht over wat ik zou kunnen schrijven. Een kerstwens verpakt in een kerstverhaal zou een optie kunnen zijn. Maar dat kan al snel een variatie worden op een jong stel dat een slaapplaats zoekt met een kleine die aanstaande is. Na 2017 jaar zijn daar al genoeg variaties op bedacht. U zit onder de kerstboom ook niet te wachten op een politiek verhaal over wat het huidige college allemaal wel of niet presteert.

Samen maken we Leidschendam-Voorburg is het motto van GBLV/Gemeentebelangen om het voor inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen nog beter te maken om in Voorburg, Leidschendam en Stompwijk te wonen, te werken en te verblijven. “Samen” hebben we niet voor niks gekozen. In de huidige maatschappij is veel op het “IK” gericht. Eerst moet “IK” tevreden worden gesteld, dan komt er een hele tijd niets en daarna is er de rest van de maatschappij om commentaar en kritiek op te leveren.

Een mooi voorbeeld is de kerstboom voor de Oude Kerk in het Huygenskwartier Voorburg. De stedenband met Hranice wordt mogelijk opgeheven. Het jaarlijks geschenk van de gemeente Hranice uit Tsjechië komt daarmee ook te vervallen. Op het moment dat er wordt gepleit om de stedenband die al meer dan 25 jaar bestaat niet zomaar aan de kant te schuiven, kwam op Twitter een reactie die neerkwam op: “Wat heb IK aan die kerstboom dus waarom zou de gemeente daaraan moeten meebetalen?”.

In uw geval misschien inderdaad wel he-le-maal… NIETS! Maar anderen wel. Als de gemeente moet worden afgerekend wat “IK” aan iets heb, dan blijft er weinig over. Sportvoorzieningen? IK sport niet, dus onnodig. Theater? IK hou niet van cultuur, dus onnodig. Parkeervoorzieningen? IK heb geen auto, dus onnodig. Fietspaden? IK heb geen fiets, dus onnodig. Nieuwjaarsreceptie? IK ga daar niet heen, dus onnodig. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Er is een aflevering van de Amerikaanse cartoonserie Family Guy waarin de hoofdpersoon zich afzet tegen de lokale overheid. Hij weet het beter. Hij weet de andere inwoners achter zich te krijgen. Hij brengt een beweging op gang waarbij de inwoners het voor het zeggen krijgen. Dat lijkt te werken, maar na een tijdje stelt hij dan toch maar voor om een aantal mensen te kiezen die de inwoners vertegenwoordigen, om mensen aan te nemen die voor de inwoners taken oppakken en ook om een bijdrage te vragen om die taken te bekostigen. Je zou bijna zeggen dat dat verdacht veel lijkt op de gemeentelijke overheid waartegen hij zich eerst afzette…

Mijn kerstwens is dat iedereen kan genieten van de mooie dingen die we in Voorburg, Leidschendam en Stompwijk hebben. Gun elkaar ruimte en oordeel niet vanuit het eigen ‘IK’. Om bij de actualiteit te blijven: laat iedereen een kerstboom plaatsen ongeacht zijn geloof, laat iedereen met lof strooien en laat iedereen eten wat hij wild (dit is een bewuste taalfout).

Mijn kerstwens is ook dat we de betekenis van het bijbelse Kerstverhaal (waarnaar ik in het begin verwees) goed op het netvlies houden. Verder wens ik dat de Scrooges in onze gemeente hun zuur kwijtraken en eens met een positievere blik buiten hun eigen ‘IK” kunnen kijken. Maar bovenal wens ik u, mede namens de fractie en bestuur van GBLV/Gemeentebelangen hele fijne Kerstdagen en een goed en gezond 2019!

Frank Rozenberg

Fractievoorzitter GBLV/Gemeentebelangen

Reactie? rozenberg@gblv.nl