Van lege kerk naar bloeiend theater?

Leidschendam-Voorburg, 16 februari 2018 – Afgelopen week kwam tijdens het Cultuurdebat in Theater Ludens ook de uitbreiding van Theater Ludens aan de orde. Vanuit GBLV/Gemeentebelangen toonde Frank Rozenberg zich er daar een voorstander van om de zichtbaarheid en mogelijkheden van het theater te vergroten. Hij schetste ook een alternatief: stoot de huidige locatie af en verhuis het theater naar de al jaren leegstaande Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk aan de Laan van Nieuwoosteinde in Voorburg.

Frank Rozenberg, kandidaat raadslid GBLV/Gemeentebelangen heeft een paar overwegingen bij zijn alternatief: “De lege kerk is financieel een blok aan het been van de parochie Sint Maarten-Trinitas dat nu voor de instandhouding van de leegstaande kerk moet opdraaien. In de tweede plaats is het een grote kerk. Theater Ludens kan hier een plek krijgen, maar ook de vele koren in onze gemeente worden geholpen met een grote ruimte voor uitvoeringen. In de derde plaats ligt de kerk tussen het Huygenskwartier en de Binckhorst in. Theater Ludens op de plek van de kerk zou dan niet alleen een culturele hotspot zijn, maar ook het culturele schakelpunt tussen deze twee gebieden. Het is een prachtige kans voor Voorburg en het Huygenskwartier om de kansen die de ontwikkeling van de Binckhorst biedt te benutten.”

“Het is een alternatief dat natuurlijk goed moet worden onderzocht. Wat zijn de voor- en nadelen, hoe ziet het kostenplaatje eruit, welke culturele activiteiten kunnen verder worden gecombineerd met Theater Ludens in de kerk… allemaal vragen waar snel antwoord op kan komen,” aldus Rozenberg. Als dit alternatief levensvatbaar is, dan zouden Theater Ludens en Het Veur Theater allebei in een voormalige kerk, respectievelijk in Voorburg en Leidschendam een plek hebben.