Jeugdwerkloosheid ondersteunen met Doe-projecten

GBLV/Gemeentebelangen vindt dat het college de jeugdwerkloosheid moet ondersteunen met Doe-projecten. Niet alleen beleidsstukken schrijven maar ook daadwerkelijk gevolg geven aan wat je schrijft.

In de commissie maatschappelijke activiteiten is recent het actieplan jeugdwerkloosheid besproken. GBLV is onder de indruk van de aanpak; vooral de visie op jongeren zonder een startkwalificatie. Dat zijn jongeren, die om allerlei redenen voortijdig de opleiding hebben verlaten. In Leidschendam-Voorburg gaat het om een redelijk grote groep. De vraag is dan ook hoe krijgen we deze jongeren in beeld om er voor te zorgen, dat ze alsnog een startkwalificatie krijgen. Zonder startkwalificatie is deze groep kansloos op de arbeidsmarkt. Deze vraag houdt GBLV meer dan bezig. Het actieplan gaat voor GBLV niet ver genoeg. Onder het motto “Goed voorbeeld doet goed volgen” introduceert GBLV het plan voor Doe-projecten. Georganiseerd door de gemeente of een particuliere initiatiefnemer. Een Doe-project zorgt voor opvang, verkenning van de vaardigheden en natuurlijk werkzaamheden. De werkzaamheden zijn gericht op het ontwikkelen van die vaardigheden die er toe leiden dat de jongere weer naar school kan of als leerling aan het werk.

Freek Steutel, raadslid GBLV: “Deze groep jongeren moet weer in het proces om een startkwalificatie voor een opleiding of arbeidsproces te verkrijgen. Zonder startkwalificatie is deze groep kansloos op de arbeidsmarkt. Dus moeten we niet alleen naar mogelijke werkgevers kijken. Sterker nog we moeten als gemeente een voorbeeld stellen hoe je deze groep weer activeert met een Doe-project wat leidt tot nieuwe kansen. Dat zal ook praktijkopleidingen en werkgevers prikkelen om hier aan mee te doen,” aldus Steutel.Freek Steutel rechts op werkbezoek