Maak shoppen op zondag snel mogelijk

In de Eerste Kamer is een meerderheid voor de zondagopenstelling van winkels. In Leidschendam-Voorburg houdt de coalitie van VVD, CDA, PvdA en D66 elk initiatief voor zondagopenstelling steeds tegen. De evaluatie van de proef met beperkte zondagopenstelling van supermarkten in Leidschendam-Voorburg laat zien dat dit succesvol is. GBLV (Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg) pleit voor het op korte termijn vrijgeven van de zondagopenstelling van winkels om daarmee de lokale economie een impuls te geven.

Raadslid Frank Rozenberg: “Wij hebben al een paar keer in de gemeenteraad gepleit om zondagopenstelling voor winkels mogelijk te maken. De coalitiepartijen zitten echter gevangen in hun coalitieakkoord. Zelfs de VVD-fractie, die ook nu weer mooi weer speelt als het gaat om de zondagopenstelling van slechts vier supermarkten in Leidschendam-Voorburg, durft het niet aan om zondagopenstelling mogelijk te maken. Mijn fractie ziet met lede ogen aan hoe onze inwoners naar supermarkten met hun ruimere openingstijden in Den Haag gaan of op zondag gaan winkelen in Den Haag in plaats van bijvoorbeeld Leidsenhage. Dat kost onze middenstand omzet en levert ook geen extra werkgelegenheid op.”

GBLV vindt het na de evaluatie van de proef voor vier supermarkten in de gemeente om op zondag open te zijn, ook niet geloofwaardig als niet alle supermarkten na afkondiging van de herziene Winkeltijdenwet op zondag open zouden kunnen zijn. “Voor je het weet doen de andere supermarkten de gemeente een proces aan. Eigenlijk is het hele idee van de zondagsluiting achterhaald. De maatschappij is veranderd. Als we supermarkten op zondag open laten zijn, kan dat net zo goed voor andere winkels. Het college en de gemeenteraad heeft de mond vol over de revitalisering van het Damcentrum en de herontwikkeling van de Leidsenhage, maar loopt als het gaat om de zondagopenstelling echt hopeloos achter,” geeft Rozenberg aan.

GBLV zal bij de eerstvolgende raadsvergadering een motie indienen om de zondagopenstelling voor winkels nog dit jaar mogelijk te maken. Rozenberg: “Dan zal ook blijken hoe serieus de VVD het eigen verkiezingsprogramma en de eigen uitspraken neemt naar aanleiding van de evaluatie van de proef met de zondagopenstelling voor supermarkten. Een woordvoerder van MKB Leidschendam-Voorburg heeft in ieder geval al laten weten dat het MKB een voorstander is van zondagopenstelling.”