Rekenkamer aan de slag met miljoenendrama Damplein?

Dat werden aardig wat overuren deze week voor bestuurders van onze gemeente. Het aantal crisisonderwerpen steeg bijna met de dag en het ene spoedoverleg was nog niet achter de rug of een volgend begon. Gemeentebestuurders kregen te maken met politieke gladheid en ontkwamen niet aan enkele slippartijen. De hoogtepunten: Bij Avalex kwam een onverwacht miljoenenkonijn uit de hoge hoed, het toeristisch knooppunt bleek ondanks mooi gestelde vooruitzichten een fiasco en werd acuut afgeblazen, de Rotterdamsebaan vraagt om meer onderzoek naar sluipverkeer in Voorburg-West en als klap op de vuurpijl het Dampleindrama.

De Europese Commissie vindt dat de gemeente destijds ongeoorloofde zaken heeft gedaan om de ontwikkelaar ter wille te zijn: een bekend Leidschendamse bedrijf moet de ontvangen 6,9 miljoen euro gemeenschapsgeld terug betalen. Maar hoe kon dit gebeuren en wie is daar feitelijk (mede)debet aan? Het college? Een wethouder? De gemeenteraad? De burger knippert opnieuw met zijn ogen. Wil dit onderwerp voor eens en altijd uit de schimmige sfeer van handjeklap en vriendjespolitiek komen dan is een grondig onderzoek geboden. Zo niet dat zal de ernstige besmetting van het Dampleinproject voortduren. Die kan leiden tot een open wond die blijft bestaan in de publieke opinie. Dat lijk moet uit de kast.

Met het harde oordeel van de Europese Commmissie in de hand zou de rekenkamer meteen aan de slag kunnen om deze kwestie grondig te onderzoeken. Het zou de coalitie van VVD, CDA. PvdA en D66 sieren hier alle medewerking aan te geven. Het gaat om vertrouwen in de politiek dat van toch al van tijd tot tijd ernstig wordt beschaamd. Nu ook weer dicht bij huis? Speel geen stommetje met de burger aub!

Bron: Voorburg Insite